ESKİŞEHİR / TEPEBAŞI - Prof.Dr. Orhan Oğuz Anadolu Lisesi

Prof. Dr. Orhan OĞUZ (1924-2021)

1924 yılında Eskişehir'de doğdu. İlkokul, Ortaokul ve Liseyi Eskişehir'de bitirdi. Yüksek öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra Paris Üniversitesi (Sorbon) da Doktorasını yaptı.

Yurda döndükten sonra:

İzmir'de akademik hayata başladı. Daha sonra Doçentlik imtihanını vererek Doçent oldu.

1952-1955 yılları arasında Afganistan'ın Kabil Üniversitesi Hukuk ve Siyasi İlimler Fakültesine misafir profesör olarak davet edildi. Dört yıl orada çalıştı. Askerlik görevini yaptıktan sonra İstanbul'a Doçent olarak naklen atandı. 1958 yılında profesör olarak Eskişehir'in ilk Yükseköğretim kurumunun kurulması ile görevlendirildi.

Onbir Yıl Akademi Reisi olarak Eskişehir Akademisinin kuruluşunu ve kampus inşaatını tamamladı ve eğitime açtı.

1961 yılından itibaren Eskişehir Üniversitesi fikrini ortaya attı ve gerçekleşmesi için çabalar sarf etti.

1969 yılında seçimlere katıldı ve Eskişehir Milletvekili olarak TBMM'ne girdi.

1969-1971 yılları arasında Milli Eğitim Bakanı oldu.

1977 yılı haziran ayına kadar Eskişehir Milletvekili olarak görevine devam etti ve Eskişehir Üniversitesinin kuruluşunu yasal olarak gerçekleştirdi.

1978 yılında İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'ne başkan seçildi.

1982 yılında Marmara Üniversitesi Rektörlüğüne atandı. Üniversitenin kuruluşunu tamamladı.

1992 yılında Rektörlükten emekli oldu.

1994 yılında TBMM tarafından Radyo Televizyon Üst Kuruluna seçildi.

İktisadi konularda basılmış birçok kitap ve araştırması olan Orhan OĞUZ evli ve iki çocuk babası idi.

21 Ekim 2021 Perşembe Günü aramızdan ayrıldı.

Yayın: 20.12.2012 - Güncelleme: 29.06.2022 16:49 - Görüntülenme: 5205